تبلت؛ بررسی بازار ایران و جهان و پیش بینی آینده


 





 
دنیای IT جایی است که مخاطبان آن هر روز با پدیده ای جدید روبه رو می شوند، اما اینکه این پدیده نو ظهور بتواند خود را در بازار جای بیندازد و نظر کاربران را جلب کند نکته ای است که ضامن موفقیت آن می شود. در این بین تبلت ها هم از این قاعده مستثنی نیستند، اما از آنجایی که تبلت ها خردسال ترین فرزند خانواده رایانه ها به حساب می آیند و به شکل جدی بیش از ۲ سال سن ندارند طبیعی است که در بازار ایران هنوز جایگاه قابل توجهی را بدست نیاورده اند، بدین خاطر sandp تصمیم بر آن دارد که اولین تحلیل خود از تبلت را بیشتر به معرفی این محصول و بحث در مورد جایگاه این محصول در چند سال آینده بپردازد.

تبلت چیست؟
 

به رایانه های قابل حملی که سیستم ورود اطلاعات آن بوسیله ی صفحه ی لمسی (toch screen) است تبلت گویند. از ویژگی های بارز آن می توان به شکل و سایز منحصر به فرد و ارتباط بیسیم و قابلیت اتصال آن به شبکه های محلی یاد کرد. همچنین تبلت ها دارای سیستم عامل های گوناگونی هستند که بعضی از آنها مانند مانند سیستم اپل (ios) ویا اچ پی (webos) مختص محصول خود آن شرکت هستند، اما اکثر تبلت ها از سیستم عامل های ارائه شده توسط شرکت های تولید کننده نرم افزار استفاده می کنند که در این زمینه می توان به سیستم windows 7 از ماکروسافت و یا android گوگل اشاره کرد.

تاریخچه:
 

پروژهای که در سال ۱۹۸۹ در مرکز مطالعات شرکت اپل شروع شد، اولین بار در سال ۱۹۹۳ با نام newton به بازار عرضه شد،اما گام دوم تکمیل این محصول را باید ازآن شرکت مایکروسافت دانست که در سال ۲۰۰۱ به ارائه سیستم عامل xp با نام تبلت پرداخت.همچنین برای اولین باری بود که نام تبلت به آن اطلاق شد و باید ریشه ی این اسم را در شرکت مایکروسافت دانست نه اپل. از ویژگی های این محصول ماکروسافت می توان به قلم نوری و صفحه لمسی که امکان تایپ دستی را بر روی آن فراهم می آورد اشاره کرد.
این مدل را می توان آغازگر ورود برندهای دیگر بجز اپل ، ابداع کننده ی در آن زمان منزویش دانست. اما در نهایت سال ۲۰۱۰ را باید سال ورود باشکوه اپل به بازار تبلت دانست . اتفاقی که هواداران بیشمار اپل مدتها منتظر آن بودند بالاخره در این سال تحقق یافت و اپل توانست با اقتدار کامل سکان هدایت بازار این محصول را بار دیگر در دست گیرد.

محاسن و معایب :
 

مزیت تبلت نسبت به نوت بوک و البته نت بوک وزن و سایز آن است که امکان استفاده از آن را در شرایط های گوناگونی چون هنگام نشستن بر روی مبل، در حال دراز کشیدن و یا حتی هنگام راه رفتن به راحتی هر چه تمام تر فراهم می آورد.
اما در مورد معایب این محصول می توان به صفحه ی لمسی آن اشاره کرد که علاوه بر آنکه در موقعیت های مختلف در معرض آسیب دیده گی قرار دارد امکان تایپ با آن را بسیار دشوارتر از کیبرد های سنتی کرده است . همچنین این دستگاه نسبت به نت بوک ، لپ تاپ و pc ها دارای قدرت پردازش پایین و به تبع امکانات و کاربری کمتری است .

سیستم عامل :
 

همانطور که در بالا اشاره شد این محصول در بازار خود سیستم عامل های(os) گوناگونی می بیند که می توان از ios, android,windows به عنوان مطرح ترین ها اشاره کرد.با ورود ipad در سال ۲۰۱۰ که سیتم عامل ویژه اپل (ios) بر آن نصب بود ios توانست با فروش خوبی که در این محصول داشت به تنهایی بیش از ۹۰ درصد سهم سیستم عامل ها را به خود اختصاص دهد . اما در طی یکسال گذشته شرکت گوگل که به تازه گی توانسته عنوان برترین برند سال ۲۰۱۱ را کسب نماید بی کار ننشسته و با ارائه ورژن های مختلف از آندروید با نام” هانی کام” توانسته رشد خوبی را در این زمینه داشته باشد.
موسسه ی آمار و اطلاعات بین المللی (IDC)در آخرین گزارشات خود، سه ماهه ی سوم۲۰۱۰ را با داشتن ۹۳ درصد از آن iOS دانست، این در حالی است که در این دوره android حضور قابل توجهی در بازار نداشته است.
اما در سه ماهه آخر ۲۰۱۰ با ورود گلگسی تب سامسونگ که اصلی ترین مجرای عرضه آندروید به حساب می آید توانست ۱۷ درصد بازار را بدست آورد. همچنین xoom Motorola با آنکه از اصلی ترین ارائه دهندگان آندروید به حساب می آید در سه ماهه ی نخست ۲۰۱۱ تنها ۳/۲ درصد از سهم بازار را کسب کرد، که به عقیده ی برخی کارشناسان این میزان شکستی برای Motorola به حساب می آید. گرچه همچنان اپل با در اختیار داشتن بیش از ۶۰ در صد همچنان در صدر قرار دارد ولی نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد از سهم خود را به گوگل تقدیم کرده است.
اما در مقام مقایسه می توان داشتن طراحی زیبا ، سادگی، قابلیت airply و از همه مهم تر ویژگی های سخت افزاری مناسب را از ویژگی های سیستم عامل اپل دانست و در مقابل سیستم آگاه سازی آسان، مولتی تسکینگ کارآمد،صفحه خانگی مناسب ،ابزار های منحصر به فرد دوربین و در نهایت خرید آسان برنامه ها روی مرورگر و بدون نیاز به هماهنگ سازی را از عوامل متمایز کننده آندروید دانست.

بازار جهانی فروش تبلت :
 

در حال حاظر اپل با داشتن نزدیک به ۸۰ درصد از سهم بازار یکه تاز این عرصه است. جدی ترین رقیب آی پد یعنی گلکسی تنها ۴ درصد این بازار را در اختیار دارد. اما با گسترش و تکمیل سیستم عامل گلکسی (آندروید) که در حال حاضر در زمینه گوشی های همراه توانسته سهم قابل توجهی را از اپل بگیرد انتظار می رود در زمینه تبلت هم این روند ادامه پیدا کند ودر آینده ای نه چندان دور شاهد گسترش بازار فروش تبلت های آندرویدی باشیم.

تبلت در ایران :
 

در ایران نیز تبلت عضوی تازه وارد در بازار ITمحسوب می شود. اما با توجه به موج فراگیری که در سطح جهان ایجاد شده ایران را نیز تحت تاثیر قرار داده و در آینده ای نه چندان دور می توان استقبال خوبی را از تبلت ها شاهد بود.

در اولین سنجی صورت گرفته در باشگاه اسپیرو با موضوع شاخص محبوبیت برند در بازار تبلت در هفته سوم مرداد ماه ۹۰ آی پد رهبر بازار تبلت توانسته است با کسب ۵۰ درصد در جایگاه اول قرار گیرد مقامی که گرچه برترین جایگاه است اما شاید از آی پد انتظار کسب درصد ی بیش از این برود ، ولی از دلایل تفاوت درصد سهم اپل نسبت به بازار جهانی را می توان مشکلات گمرکی و ورود نه چندان آسان این برند به بازار و به تبع نداشتن نماینده رسمی و خدمات پس از فروش آن نماینده دانست.
اما سامسونگ برند کره ای که سالهاست با ارائه سبدی نسبتا کامل و با کیفیت در زمینه لوازم الکترونیکی اعم از گوشی های موبایل، لوازم خانگی و صوتی و تصویری و خدمات پس از فروش مناسب توانسته اعتماد مشتریان ایرانی را جلب کند در زمینه تبلت هم دارای موفقیت نسبی بوده و با کسب ۲۹ درصد در جایگاه دوم این نظر سنجی قرار گرفته است .
همچنین ایسوس که با ارائه تبلت با قابلیت اتصال به کیبرد جانبی اش، مشکل برخی کاربران که برایشان کار با صفحه لمسی دشوار است را آسان نموده توانسته با کسب ۱۸ درصد در جایگاه سوم قرار بگیرد.

آینده تبلت :
 

موسسه تحقیقات و مشاوره ای isuppli در تازه ترین گزارشات خود رشد تبلت در سال ۲۰۱۵ را ۱۲۰۰ درصد اعلام کرد. رهودا الکساندر مدیر پژوهشی این موسسه معتقد است که سه موج باعث گسترش بازار تبلت ها می شود .موج اول به عرضه ی ای پد و سیل تقاضا برای آن در سال ۱۱-۲۰۱۰ مربوط می شود. موج دوم مربوط به ورود سیستم عامل آندروید به عرصه تبلت ها و در نهایت هم موج سوم در سال ۲۰۱۳ منجر به ظهور windows که عاملی اساسی برای ورود تبلت ها به باراز رایانه هاست به وقوع می پیوندد.
الکساندر فروش تبلت در سال ۲۰۱۰ را ۱۷٫۴ میلیون دانست وپیش بینی کرد که این مقدار به ۲۴۲ میلیون در سال ۲۰۱۵ برسد. همچنین وی معتقد است که در سال ۲۰۱۳ که سیستم عامل های ویندوز و لینوکس به کمال خود می رسد و دیگر شاهد حضور اپل در مقام رهبری بازار تبلت نخواهیم بود مگر آنکه اپل مجددا بازار را با محصول جدید دیگری شگفت زده کند.
همچنین در پیش بینی که توسط کارگروه تخصصی مدیریت ومهندسی الکترونیک در امریکا(forrester) منتشر شده است، میزان سهم رایانه های شخصی ، لپ تاپ ، نت بوک و تبلت ها را در بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۵ مورد بررسی قرار داده است. از نکات قابل توجه در این پژوهش می توان به کاهش سهم pc ها از ۴۵ در صد به ۱۸ درصد در سال ۲۰۱۵ اشاره کرد که این میزان سهم در اختیار تبلت ها قرار خواهد گرفت .
همانطور که در نمودار مشخص است سهم تبلت در سال ۲۰۱۰ تنها ۶ درصد بوده است اما در سال ۲۰۱۵ این رقم به ۲۳ درصد خواهد رسید. نکته قابل توجه در این پژوهش ثابت ماندن سهم لپ تاپ و نت بوک ها در بازار است.

همانطور که دیدیم تبلت پدیده ای نو ظهور در عرصه IT قلمداد می شود .اما در مورد آینده تبلت و نقش آن در بازار IT دو نظریه از سوی کارشناسان این حوزه مطرح است . نظر اول این است که آیا این محصول می تواند همانند لپ تاپ ها که با ورودشان از سهم بازار pc ها کاسته و با ارائه قابلیت های آسان تر ی همچون وزن کم، ابعاد کوچک و حمل آسان و… روز به روز آنها را منزوی تر نماید، تبلت ها هم می توانند جایگزین لپ تاپ ها گردند. اما عده ای دیگر از کارشناسان بر این عقیده اند که جنس حضور تبلت ها با انواع پیشین رایانه ها متفاوت است و هیچ گاه نمی توان از آنها چنین انتظاری داشت و باید پذیرفت که تبلت کالایی است که هیچ گاه نمی تواند کارایی یک رایانه را داشته باشد، بلکه دستگاهی است که تنها برخی از قابلیت های رایانه را برخوردار خواهد بود.
اما اینکه نظر و پیش بینی کدام دسته از کارشناسان در مورد تبلت ها صحیح است موضوعی است که تنها با گذر زمان مشخص خواهد شد.
شاخص اسپیرو نتیجه آمارگیری هفتگی درباره میزان محبوبیت موضوعات و اقلام مختلف از اعضای باشگاه فعالان اسپیرو(S&P) می باشد.
آرای اعضای این باشگاه که متشکل از ۲۰۰۰ واحد فعال در امر توزیع و فروش محصولات رایانه و ارتباطات می باشد ، به صورت آنلاین در پرتال www.sandp.ir ثبت ، جمع آوری و به صورت نمودارهای آماری ارائه می گردد. بدون هرگونه ادعای مربوط به میزان جامعیت شاخص ارائه شده، این آمار به تفکیک تهران و شهرستانها ، نمودارهای مقایسه ای و تحلیل و گزارش مرتبط با هر شاخص و آرشیو شاخص ها در سایتwww.sandp.ir برای دسترسی عموم موجود می باشد. همچنین شما می توانید نظرات و پیشنهادات کارشناسانه خود را از طریق پست الکترونیک info@espeero.com ارسال نمایید.
منبع:http://www.barsam.ir
ارسال توسط کاربر محترم سایت :hasantaleb